Skip Navigation

Coronavirus : veilig huisbezoek volgens RIVM regels. Of veilig advies zónder huisbezoek: kies wat u wilt! Meer info? trapliften / meer info huisliften

Commissie pleit voor meer en betere zorg zelfstandig wonende ouderen

De groep ouderen die zelfstandig woont, wordt steeds groter. Een toenemend aantal senioren woont steeds langer op zichzelf. Helaas schiet hun woning vaak op veel vlakken tekort. In de meeste gevallen zijn aanpassingen in huis nodig om goed oud te worden in de eigen woning. Wouter Bos toont dit aan in zijn rapport ‘Oud en zelfstandig in 2030, een reisadvies’.

Grote maatschappelijke uitdaging

De groei van thuiswonende ouderen is onder andere sterk door het verdwijnen van bejaarden- en verzorgingshuizen in Nederland. Waar in het jaar 1980 nog maar 37% van de 80-plussers zelfstandig woonde, is dat percentage nu meer dan verdubbeld naar 89%. Ouderen die nog te goed zijn voor het ‘verpleeghuis’, kunnen momenteel nergens anders meer terecht. Het snelgroeiende aantal zelfstandig wonende ouderen is een grote maatschappelijke uitdaging . De verwachting is dat Nederland in het jaar 2030 ruim 2.000.000 senioren heeft van 75 jaar en ouder. Dat zijn er 600.000 meer dan op dit moment. 4.300.000 Nederlanders zullen dan de leeftijd van 65 jaar of ouder hebben.

35 aanbevelingen van commissie

De commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ heeft onder leiding van Wouter Bos 35 aanbevelingen gedaan aan Hugo de Jonge, verantwoordelijke minister. De belangrijkste aanbeveling is dat zelfstandig blijven wonen op veel manieren beter moet worden ondersteund door de overheid. Eventueel in samenwerking met andere partijen, waaronder zorgverleners en woningcorporaties.

Tijdig nadenken over de ouderenwoning

Het is geen nieuws dat ouderen op tijd moeten nadenken over het aanpassen van hun huis met bijvoorbeeld een traplift of over een verhuizing naar een meer geschikte woning. Toch ligt daar ook een groot probleem, want een geschikte woning voor ouderen is niet zo eenvoudig te vinden. Plus Magazine deed 3 jaar geleden een onderzoek naar de beschikbaarheid van huurwoningen voor senioren. Slechts 7% bleek aan de voorwaarden te voldoen. In de afgelopen jaren zijn er bovendien nauwelijks huurwoningen bijgekomen, terwijl het aantal senioren snel groeit.

Meer investeren in passende woningen

De commissie vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in nieuwe, passende woningen voor ouderen. Het huidige beleid is te veel gericht op oud worden in het bestaande huis, terwijl die woningen op hogere leeftijd zonder aanpassingen niet meer geschikt zijn voor senioren. Ook de instanties die hulp bieden aan ouderen, moeten beter gaan samenwerken om voorbereid te zijn op de toekomst van ouderen.

De 35 aanbevelingen van de commissie worden in het rapport ‘Oud en zelfstandig in 2030’ samengevat met vier hoofdletters: REIS.

  • Regie: vergroot de mogelijkheden voor ouderen om zelf regie te voeren.
  • Eenvoud: vereenvoudig de ondersteuning en zorg voor ouderen, zowel voor de ouderen zelf als voor de professionals.
  • Integrale benadering: bevorder een integrale kijk op de behoefte aan ondersteuning en zorg.
  • Samenwerking: bevorder de samenwerking in de zorg voor ouderen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis trapliftinformatiepakket aan

Laat uw gegevens achter en ontvang de brochure inclusief aanvullende informatie.

IN 2 STAPPEN BENT U KLAAR
Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Vul de laatste gegevens in en wij sturen u een gratis informatiepakket toe
Vul uw correcte postcode in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw aanvraag om meer trapliftinformatie

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

callback

Bel me

broschure

Brochure

appointment

Contact