Skip Navigation

Coronavirus : veilig huisbezoek volgens RIVM regels. Of veilig advies zónder huisbezoek: kies wat u wilt! Meer info? trapliften / meer info huisliften

Wat is een hulphond? Helper op 4 poten

Mens en hond vormen een uitstekend team. Dat is al eeuwenlang bekend. Denk bijvoorbeeld aan de jacht-, speur- en herdershonden die sinds jaar en dag hun dienst bewijzen aan hun baasje. Tegenwoordig kunnen ook door de mens getrainde hulphonden een uitstekende helper in huis of in het openbare leven zijn. Mensen met een beperkte mobiliteit of slecht zicht worden door trouwe viervoeters geholpen in hun dagelijks bestaan. Een hulphond kan letterlijk en figuurlijk weer vele deuren openen voor de mens.

Wat doet een hulphond in het dagelijks leven?

"Licht!" - een kort bevel van Jasmin is nodig om haar 8-jarige Golden Retriever Bruno duidelijk te maken wat hij moet doen. Met zijn natte snuit bedient hij voor haar de lichtschakelaar. Vervolgens sluit hij de deur van haar appartement na het commando "Pull". Dit zijn slechts enkele taken die Bruno in het dagelijks leven uitvoert en waarmee hij zijn baasje ondersteunt.

Al 6 jaar lang zijn de twee een team. De 32-jarige Jasmin lijdt aan het zeldzame Ehlers-Danlos Syndroom en is grotendeels gebonden aan haar rolstoel. In 2012 verhuisde ze van het Duitse platteland naar Berlijn. Jasmin zegt: "Berlijn biedt me meer vrijheid dan het platteland, door een veel grotere mate van toegankelijkheid." Wel miste ze een hond. Maar hoe zou zij ook in staat zijn om zelf een hond te houden in de grote stad? Per toeval ontdekte ze in 2013 via een krantenartikel een vereniging in Berlijn die hulphonden traint en plaatst bij geïnteresseerden. "Dat fascineerde me op de een of andere manier, vooral omdat ik nog nooit van hulphonden had gehoord," zegt Jasmin.

Afhankelijk van de behoefte van hun baasje, leren speciale hulphonden om mensen te ondersteunen in het dagelijks leven. Ze bedienen lichtschakelaars, openen en sluiten deuren, drukken op de knop van uw eigen lift, dragen kleine boodschappen, pakken en halen voorwerpen op, helpen bij het uitkleden of doen zelfs de was in de trommel. Kortom, een hulphond kan ondersteuning geven op vele vlakken en zo zorgen voor meer levenskwaliteit en flexibiliteit in het leven.

Hulphond én gezelschapshond

Na het ontdekken van de vereniging, hoefde Jasmin geen twee keer na te denken en benaderde de club. Een paar maanden later leerde ze haar Golden Retriever Bruno kennen. De reu was als pup door een ‘peetvader’ opgevangen en door hem opgevoed. Zijn huidige baasje kende de hond al goed, maar wat ontbrak was de training tot hulphond. Samen met een trainer van de vereniging werkte Jasmin een jaar lang met de hond, totdat ze uiteindelijk met succes het assistentiehondenteam-examen aflegden voor een examinator van de Beroepsvereniging voor Hondenopleiders en Gedragsadviseurs (BHV). Jasmin: "Voor Bruno is het allemaal een groot spel waar hij geen genoeg van kan krijgen. Als Golden Retriever is hij helemaal in zijn element. Voor mij is hij niet alleen een echte helper, maar ook een trouwe metgezel die deuren opent in figuurlijke zin."

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis trapliftinformatiepakket aan

Laat uw gegevens achter en ontvang de brochure inclusief aanvullende informatie.

IN 2 STAPPEN BENT U KLAAR
Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Vul de laatste gegevens in en wij sturen u een gratis informatiepakket toe
Vul uw correcte postcode in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw aanvraag om meer trapliftinformatie

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

callback

Bel me

broschure

Brochure

appointment

Contact