Vergoedingen of leningen voor uw traplift

Vergoeding of lening voor Trapliften, blijverslening voor Traplift, Traplift ideaal voor PGB

Als u overweegt een traplift aan te schaffen, is het handig om te weten welke financiële ondersteuning daarvoor beschikbaar is. Veel mensen vragen zich af of een dergelijk hulpmiddel vergoed wordt. Hoewel er vanuit de gemeenten een aantal vergoedingen en leningen beschikbaar is, is de bijbehorende regelgeving de afgelopen jaren flink aangepast. Het komt daarom steeds vaker voor dat mensen een traplift zelf moeten financieren.

Een traplift aanschaffen. Welke mogelijkheden hebt u?

Als u wel in aanmerking komt voor hulp van de gemeente, dan kunt u bijvoorbeeld een vergoeding voor uw traplift krijgen, of u kunt een lening afsluiten. In de meeste gevallen betaalt u wel een eigen bijdrage. Soms is die bijdrage aftrekbaar van de belasting. We hebben voor u de opties op een rij gezet.

Informatiepakket thyssenkrupp trapliften

Profiteer deze maand van de unieke '100% op maat aanbieding'. Vraag hier uw gratis informatiepakket aan.

Actie loopt tot en met het eind van lopende maand en is alleen geldig bij aanschaf van een nieuwe traplift.Ook voordeel op een traplift? Klik hier

WMO of PGB?

Sommige mensen kunnen een traplift aanvragen via de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De wet is in 2015 in het leven geroepen zodat gemeenten ouderen kunnen helpen langer thuis te blijven wonen. Vanuit de Wmo kunnen gemeenten hulpmiddelen zoals een traplift, huishoudelijke hulp of thuiszorg financieren.

Als u uw traplift via de Wmo aanvraagt, betaalt u meestal een eigen bijdrage. De hoogte daarvan is afhankelijk van een aantal persoonlijke kenmerken, zoals uw inkomen en uw woonsituatie. Ook verschillen de regels van de Wmo per gemeente en kunnen ze ieder jaar veranderen. Ons advies is daarom: baseer u niet op informatie die u bijvoorbeeld in 2018 al hebt opgevraagd, maar vraag bij uw gemeente na welke regels er voor de Wmo in 2019 gelden.

De gemeente bepaalt

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat binnen de Wmo de gemeente de keuzes maakt met betrekking tot de leverancier en de functionaliteiten van de traplift. De traplift die vanuit de Wmo vergoed wordt, is meestal de goedkoopste uitvoering. U kunt dus niet zelf kiezen van welke leverancier u de traplift zou willen hebben, of aan welke kant van de trap uw lift wordt gemonteerd.

Het kan dus zo zijn dat de traplift die vanuit de Wmo wordt aangeboden niet volledig aansluit bij uw wensen. Zo worden doorgaans liften aangeboden die aan de buitenzijde van de trap gemonteerd moeten worden, waardoor er op de trap weinig ruimte overblijft voor medebewoners en zorgverleners.

Aandachtspunten bij Wmo-aanvraag:

 • Gemiddelde looptijd van 6 weken tot 6 maanden.
 • Hebt u een koophuis? Dan komt u vrijwel nooit in aanmerking voor een traplift via de Wmo.
 • Hebt u voldoende eigen inkomen? Dan komt u vrijwel nooit in aanmerking.
 • U kunt niet zelf uw traplift of leverancier kiezen.
 • Meestal wordt de traplift aan de brede kant van de trap geplaatst en moet uw trapleuning verwijderd worden. Er blijft dan weinig ruimte over voor andere gebruikers van uw trap.
 • Meestal wordt er een eigen bijdrage gevraagd met een doorloop van onbepaalde tijd.
 • De gemeente zal u vragen naar uw financiële huishouding.

Als u daar geen genoegen mee wilt nemen, kunt u er ook voor kiezen een vergoeding uit het Persoonsgebonden budget (PGB) aan te vragen. U krijgt dan een bepaald budget aangeboden van de gemeente waarmee u een traplift – gedeeltelijk - kunt aanschaffen bij een leverancier naar keuze. De hoogte van het PGB is afhankelijk van uw inkomen, uw spaargeld en uw leefsituatie.

Het budget uit het PGB is altijd voldoende voor een basisuitvoering. Als u extra functies wenst, kunt u altijd bijbetalen. Het bedrag dat u betaalt voor de extra functies, is aftrekbaar van de belasting. Ook de regels voor het PGB kunnen per gemeente verschillen. Vraag daarom bij uw gemeente na wat de regelgeving voor 2018 is.

Aandachtpunten bij aanvraag via PGB:

 • Gemiddelde looptijd van 6 weken tot 6 maanden.
 • Hebt u een koophuis? Dan komt u vrijwel nooit in aanmerking.
 • Hebt u voldoende eigen inkomen? Dan komt u vrijwel nooit in aanmerking.
 • Meestal wordt er een eigen bijdrage gevraagd met een doorloop van onbepaalde tijd.
 • De gemeente zal u vragen naar uw financiële huishouding.

Stappenplan WMO-aanvraag

Wilt u toch via de WMO een traplift, volg dan de volgende stappen:

 • Meld u bij de gemeente. Hier kunt u hulp en ondersteuning aanvragen door een melding te maken bij het WMO-loket. De meeste gemeenten hebben een meldingsformulier, waarna de gemeente contact met u opneemt voor een oriënterend gesprek.
 • Tijdens het gesprek, dat altijd wordt uitgevoerd door een deskundige, wordt er onderzoek gedaan naar uw persoonlijke situatie. In de eerste instantie wordt gekeken naar de maatregelen die u zelf kunt nemen. Denk daarbij aan ondersteuning vanuit het sociale netwerk of eigen financiële middelen.
 • Na een aantal weken ontvangt u een gespreksverslag van de gemeente dat u moet ondertekenen en terugsturen.
 • Na twee weken besluit de gemeente of u in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding voor de traplift. Het kan zijn dat de gemeente een vergoeding afwijst of een andere oplossing biedt.

Roel Baert, trapliftadviseur van thyssenkrupp Home Solutions

De beste kwaliteit voor een eerlijke prijs, dat is waar thyssenkrupp voor staat.

Roel Baert, trapliftadviseurOok de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs? Laat u adviseren door Roel of één van zijn collega's

Blijverslening of Verzilverlening

Als u niet in aanmerking komt voor de Wmo of het PGB, kunt u in 2018 ook gebruik maken van verschillende leningen. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Blijverslening’. Deze lening is een initiatief van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de organisatie die ook de zogenoemde starterslening beheert. De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. Gemeenten bepalen de voorwaarden en het bijbehorende budget van de Blijverslening naar eigen inzicht. Meer informatie? Die vindt u op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn); hier kunt u ook bekijken of uw gemeente al Blijversleningen verstrekt.

Een alternatief is een nieuw type lening: de Verzilverlening. Met de Verzilverlening, die sinds 2018 beschikbaar is, kunt u de overwaarde van uw woning gebruiken voor de aanschaf van hulpmiddelen, zoals een traplift. De lening is net als de Blijverslening een initiatief van Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

De Verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van een koopwoning. In het geval van de Verzilverlening betaalt u gedurende de looptijd van de lening geen rente en lost u ook niet af. Hierdoor ontstaat er financiële ruimte om de eigen woning aan te passen. De lening wordt pas afgelost na een verkoop van de woning of het overlijden van de woningeigenaar. Hierdoor zijn er voor gemeenten extra mogelijkheden om ouderen langer zelfstandig te kunnen laten wonen en duurzaam wonen te stimuleren. Indien u gebruik maakt van de Verzilverlening, bedraagt deze niet meer dan 80% van de WOZ-waarde of de getaxeerde marktwaarde van het onderpand.

Het initiatief is volgens SVn enerzijds in het leven geroepen omdat gemeenten en provincies merken dat senioren niet altijd voldoende inkomen hebben om een lening af te sluiten, omdat hun vermogen vooral in hun woning zit. Anderzijds "Zijn er ook senioren die zich wel een lening kunnen permitteren, maar zich zorgen maken over stijgende zorgkosten of energielasten", stelt directeur Jan Willem van Beek van SVn.

De Verzilverlening is niet in iedere gemeente beschikbaar. Vraag na bij uw eigen gemeente of zij de Verzilverlening aanbiedt.

Aandachtspunten bij aanvraag van een Blijverslening of Verzilverlening:

 • Let goed op de voorwaarden van de lening.
 • Geld lenen kost uiteindelijk ook geld.

Hebt u de traplift direct nodig?

Wij kunnen ons voorstellen dat u niet kunt wachten op de WMO-aanvraag of wellicht een lening wilt aangaan. Is dit het geval? Neem dan contact op en maak een geheel vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Dan bekijken wij wanneer wij een traplift bij u kunnen installeren.