Een traplift via de WMO in 2020

Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt uw gemeente u om zo lang mogelijk zelfstandig (thuis) te blijven wonen en onderdeel te blijven maken van de samenleving. De Wmo is er om u te helpen wanneer uw zelfredzaamheid door uw persoonlijke situatie wordt beperkt. Vanuit de wet worden middelen, hulp en begeleiding beschikbaar gesteld. Denk aan hulp bij het huishouden, vervoer en aanpassingen in uw woning. Een traplift is een van de middelen die kunnen worden vergoed vanuit de Wmo.

Gemeente bepaalt over de traplift WMO

Uw eigen gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo en bepaalt hoe deze wordt ingevuld. De gemeente kan ook beslissen om de eigen bijdrage voor iedereen in de gemeente te verlagen, of om bepaalde inkomensgroepen van de eigen bijdrage te ontzien. De voorwaarden waaraan u moet voldoen om aanspraak te kunnen doen op een traplift via de Wmo verschillen dus per gemeente. Daarom kunnen wij u helaas niet zeggen of de vergoeding van een traplift van thyssenkrupp Home Solutions binnen de Wmo regelingen van uw gemeente valt. We adviseren u om hierover navraag te doen bij uw eigen gemeente. De gemeente werkt samen met het CAK. Zij verzorgen alle administratieve zaken rondom de eigen bijdrage voor de Wmo, die sinds vorig jaar voor iedereen gelijk is. Er wordt door het CAK geen rekening meer gehouden met inkomen, vermogen, voorzieningen die u aanvraagt en uw leeftijd.

Algemene veranderingen WMO in 2020

Per 1 januari jl. zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd in de Wmo ten opzichte van vorig jaar. Een belangrijke wijziging is de spreiding van de eigen bijdrage die in 2020 maximaal € 19 per maand per huishouden bedraagt. Vorig jaar was de eigen bijdrage € 17,50 per vier weken. Dit betekent dat de jaarlijkse eigen bijdrage aan de Wmo netto vrijwel gelijk blijft. De nieuwe spreiding heeft mogelijk wel consequenties voor de facturen die u ontvangt van het CAK voor de betalingen van de eigen bijdrage.

Heeft u een partner en heeft minimaal één van u de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan hoeft u in 2020 nog geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Zodra u beiden de AOW-leeftijd van 66 jaar en 4 maanden heeft, betaalt u gezamenlijk de eigen bijdrage van € 19 per maand.

Lees op de website van het CAK meer over de veranderingen in 2020 of bekijk de onderstaande video met uitleg.

Een traplift aanvragen via de WMO, hoe het werkt

Om voor een traplift via de Wmo in aanmerking te komen, dient u een aanvraag in bij uw lokale gemeente. Nadat u een verzoek om ondersteuning heeft ingediend, komt een consulent van de gemeente bij u op bezoek. Hij of zij doet onderzoek naar uw situatie. Na dit onderzoek krijgt u te horen of u via de Wmo in aanmerking komt voor een traplift.

Het is fijn om een traplift via de Wmo te kunnen financieren, maar zeker niet de snelste weg. Bovendien is vooraf niet zeker of u hierop aanspraak mag maken. Omdat de eigen bijdrage vanaf 2019 voor iedereen betaalbaarder is geworden, is de vraag naar hulpmiddelen sindsdien gelijk gestegen. Dit heeft binnen verschillende gemeentes als gevolg gehad dat een consulent niet op korte termijn op bezoek kan komen, dat de procedure lang duurt en dat de wachttijd voor de installatie van een traplift hoog is opgelopen. Houd hier rekening mee bij uw aanvraag.

Vraag gerust alvast een offerte aan voor uzelf of voor de gemeente

Normaliter vraagt een gemeente zelf de offerte voor een traplift aan, maar u bent volledig vrij om deze stap zelf al te zetten. Door uw gemeente een zelf aangevraagde offerte aan te bieden, bespaart u tijd in het proces en heeft u zelf ook meer inzicht in de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie. Vergelijk alle trapliften van thyssenkrupp Home Solutions en kies de traplift die het beste past bij uw situatie en woning. Onze trapliftadviseurs maken graag voor u een vrijblijvende offerte op maat. Neem contact met ons op via het gratis telefoonnummer 0800-5003 of maak hier een afspraak.

Snelle offerte voor uw traplift

Ontvang binnen 24 uur een offerte en persoonlijk advies. Bel naar telefoonnummer 0800-5003 en we maken direct een vrijblijvende afspraak. Ik kom graag bij u langs.

Maarten Adriaanse, trapliftadviseurOok een snelle offerte voor een traplift? Klik dan hier en maak snel een afspraak.

De gemeente bepaalt en selecteert meestal op prijs

Wanneer u van de gemeente via de Wmo een traplift mag laten plaatsen, dan moet u er wel rekening mee houden dat uw gemeente doorgaans zelf bepaalt welke traplift dit uiteindelijk wordt. Zij bepalen meestal de leverancier en de functionaliteiten. Dit betekent dat u geen inspraak heeft in de uitvoering en ook niet in de manier waarop de lift wordt geplaatst. Deze keuzes worden vaak gebaseerd op prijs in plaats van kwaliteit, zeker nu meer bewoners van uw gemeente aanspraak doen op het budget van de Wmo.

De gemeente moet zuinig omgaan met de beschikbare gelden in de Wmo en maakt daardoor niet altijd de beste beslissingen. thyssenkrupp monteert een traplift waar mogelijk altijd aan de binnenzijde van de trap, zodat deze ook beloopbaar blijft voor anderen. Een door de gemeente gekozen traplift wordt in negen van de tien gevallen aan de buitenzijde van de trap gemonteerd. Ook zien we dat trapleuningen onnodig worden verwijderd en dat de stoellift over de brede zijde van de treden beweegt. Daarmee wordt de op basis van het gemeentebudget gekozen traplift juist een obstakel voor de andere trapgebruikers in uw huis.

Om met het totaalbudget in de Wmo zoveel mogelijk inwoners te helpen, kan de gemeente soms niet anders dan kiezen voor ‘veel voor weinig’. Soms wordt een traplift ook niet toegewezen en wordt u zelfs een verhuizing geadviseerd die voor de gemeente goedkoper uitpakt, maar voor u een forse uitgave betekent. In zo’n geval raden we u aan om te kijken of u de traplift zelf kunt financieren, wat nog altijd beter is voor de portemonnee dan verhuizen.

Zelf kiezen en plaatsing binnen 2 weken? Koop een traplift op maat met pgb

Natuurlijk heeft u altijd de keuze om zelf de controle over het kopen van een traplift te nemen. Dat is een slimme keuze wanneer u hiervoor de nodige middelen heeft. Veel ouderen kiezen namelijk te laat voor een traplift of moeten te lang wachten. Laat een traplift installeren voordat traplopen écht niet meer gaat en een verhuizing naar een gelijkvloerse woning de enige andere oplossing lijkt. Wilt u graag een traplift of voorziet u deze noodzaak in de toekomst? Dan adviseren wij u om óf zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen bij uw gemeente óf om contact op te nemen met een van onze liftadviseurs.

Door een traplift zelf te financieren, kiest u ook zelf de kwaliteit en de uitvoering van uw traplift. En niet geheel onbelangrijk, via deze weg kunt u al binnen 2 weken een thyssenkrupp traplift in uw woning hebben. Mogelijk kunt u dan alsnog (een deel van) uw traplift financieren met het ‘persoonsgebonden budget’ (pgb) via de Wmo. Een budget dat u van de overheid toegewezen krijgt en waarmee u volledig zelfstandig zorg of hulpmiddelen kunt aanschaffen, zoals een traplift van thyssenkrupp Home Solutions. Meer informatie over het persoonsgebonden budget vindt u op de website van de overheid. Ook een pgb via de Wmo vraagt u aan bij de gemeente. Hierbij is het onder andere belangrijk dat u duidelijk aangeeft waarvoor u het pgb wilt gebruiken.

Kies voor de kwaliteit van thyssenkrupp

Onze organisatie is al meer dan 200 jaar leverancier van geavanceerde technische producten. thyssenkrupp Home Solutions heeft een jarenlange historie op het gebied van liften voor thuis. Onze trapliften worden gefabriceerd met de hoogstaande kwaliteit waar ons merk sinds jaar en dag om bekend staat. Een traplift van thyssenkrupp wordt altijd bij u thuis ingemeten met onze innovatieve HoloLinc technologie en op maat gemaakt. Dit betekent dat de rail precies aansluit op uw eigen trap en dat er rekening wordt gehouden met mogelijke obstakels, zoals de trapleuning, lichtschakelaars of stopcontacten. Een traplift van thyssenkrupp past op vrijwel elke trap, ook die van u! Bovendien kunt u bij ons kiezen voor extra veiligheidsopties, zoals gebogen armleuningen en een belsysteem op onze Swing traplift.

Vergelijk hier alle trapliften van thyssenkrupp. Ons betaalbare instapmodel is de Levant Classic waarmee we de befaamde iF DESIGN AWARD (International Forum Product Design Award) wonnen. Een prijs en kwaliteitskeurmerk voor uitzonderlijk design en uitstekende service. Voor consumenten en gebruikers is deze prijs met recht een symbool van vertrouwen

Heeft u vragen over een thyssenkrupp traplift via de WMO?

Heeft u na het lezen van deze pagina toch nog vragen over een thyssenkrupp traplift via de Wmo of het pgb in 2020? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden, onze eigen ervaringen met de Wmo en het pgb, onze trapliften en de procedures. Bel een thyssenkrupp trapliftadviseur op het gratis telefoonnummer 0800- 5003 of gebruik het onderstaande formulier. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Informatiepakket thyssenkrupp trapliften

Profiteer deze maand van de unieke '100% op maat aanbieding'. Vraag hier uw gratis informatiepakket aan.

Actie loopt tot en met het eind van lopende maand en is alleen geldig bij aanschaf van een nieuwe traplift.Ook voordeel op een traplift? Klik hier

* Deze levenslange garantie wordt verleend op voorwaarde van het uitvoeren van een jaarlijks onderhoudsbezoek door thyssenkrupp ter waarde van € 149,-. Bekijk hier de voorwaarden.