Veranderingen WMO in 2019

Wat worden de mogelijkheden voor een Traplift via de WMO?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft als doel dat u zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen en mee kunt blijven doen aan de samenleving. Een traplift is één van de hulpmiddelen die vergoed kan worden vanuit de WMO. Maar blijft deze wel in het WMO-pakket in 2019?

Veranderingen WMO in 2019

Om in aanmerking te komen voor een traplift via de WMO, dient u een aanvraag in bij uw gemeente. Vervolgens krijgt u een consulent op bezoek die u vertelt of u wel of niet in aanmerking komt voor een trapliftvergoeding. Omdat iedere gemeente afzonderlijk mag bepalen hoe het geld van de WMO wordt ingezet, kunnen wij u niet vertellen aan welke voorwaarden u moet voldoen om aanspraak te maken op een stoellift. Wel kunnen we u uitleggen hoe de WMO er in 2019 uit komt te zien en welke veranderingen er gaan plaatsvinden.

Eigen bijdrage WMO voor iedereen gelijk

Vanaf 1 januari 2019 wordt de eigen bijdrage voor ondersteuning voor iedereen gelijk, namelijk maximaal € 17,50 per vier weken. Waar voorheen uw inkomen en uw spaargeld de bepalende factoren waren voor de hoogte van uw eigen bijdrage, is dat per 1 januari 2019 voor iedereen gelijk getrokken. Ook een woningaanpassing zoals een stoellift valt onder deze verlaagde eigen bijdrage.

Goed nieuws?

De zorg wordt toegankelijker en de eigen bijdrage wordt voor veel mensen een stuk betaalbaarder. Dat klinkt als goed nieuws, maar de interesse voor een hulpmiddel via de WMO zal ook toenemen, en als gevolg daarvan ook het aantal aanvragen. U moet er dus rekening mee houden dat wanneer u een hulpmiddel zoals een traplift via de WMO wil aanvragen, er een langere wachttijd zal zijn voordat een consulent op bezoek kan komen om te bepalen of u in aanmerking komt. En áls u in aanmerking komt voor een lift in huis of andere vorm van ondersteuning, is een gegronde inschatting dat deze wachttijd misschien wel kan toenemen tot negen maanden .

Informatiepakket thyssenkrupp trapliften

Profiteer in november van de unieke '100% op maat aanbieding'. Vraag hier uw gratis informatiepakket aan.

Actie loopt tot en met 30 november 2019 en is alleen geldig bij aanschaf van een nieuwe traplift.Ook voordeel op een traplift? Klik hier

Strengere toewijzingscriteria Trapliften zijn te verwachten

De eigen bijdrage wordt gestandaardiseerd, maar de toewijzingscriteria van uw gemeente veranderen niet. Dit betekent dat de WMO-consulent die bij u thuis komt om uw situatie te analyseren, niet vaker een traplift toewijst dan in 2018.

Maar als er meer aanvragen komen voor hulpmiddelen vanuit de WMO en de eigen bijdrage lager wordt, heeft dat ook negatieve gevolgen voor de besteedbare financiële middelen van de gemeente. De reële verwachting is dat gemeenten hun eigen toewijzingscriteria nog strenger zullen volgen in de toewijzing van hulpmiddelen. Een consequentie is dat de WMO-consulent u eerder zal aanraden te verhuizen dan dat u een lift krijgt toegewezen. De kosten voor het vergoeden van een traplift worden als te hoog ervaren en verhuizen heeft een positieve invloed op de doorstroming.

Waarom wachten op wat komen gaat?

Het doel om zorg toegankelijker te maken is een goede zaak. Maar veel ouderen kiezen pas voor een traplift als traplopen echt niet meer gaat en een verhuizing naar een gelijkvloerse woning de enige andere oplossing is. Op dat moment is een totale wachttijd van negen maanden een onoverkomelijke situatie. Mocht u al moeite krijgen met traplopen, wacht dan niet langer met het indienen van een aanvraag bij uw gemeente of kies voor directe aankoop van een traplift bij een betrouwbare leverancier, zoals thyssenkrupp.

Offerte opvragen voor uzelf of voor de gemeente

Op het moment dat u een aanvraag voor een traplift via de WMO indient bij uw gemeente, is het een normale gang van zaken dat de gemeente zelf offertes aanvraagt. U kunt deze stap al voor zijn door zelf de trapliftofferte aan te bieden bij uw gemeente. Dit scheelt u tijd in het proces en u hebt zelf ook meer inzicht in de mogelijkheden die er in uw situatie zijn. Wij maken graag een offerte voor uw traplift. U kunt hiervoor een afspraak maken met een van onze adviseurs of u terug laten bellen.

Snelle offerte voor uw traplift

Heeft u binnen 24 uur een offerte nodig met een uitstekend advies? Dat kan. Neem dan direct contact met ons op en we maken meteen een afspraak. Ik kom graag bij u langs.

Maarten Adriaanse, trapliftadviseurOok een snelle offerte voor een traplift? Klik dan hier en maak snel een afspraak.

De gemeente bepaalt en selecteert meestal op prijs

Als u via de WMO een hulpmiddel zoals een stoeltjeslift mag aanschaffen, moet u er rekening mee houden dat de gemeente bepaalt welke leverancier de lift levert en welke functionaliteiten de traplift heeft. U hebt geen inspraak in het product en ook niet in de manier waarop de lift op uw trap wordt geplaatst. De gemeente bepaalt en de leverancier wordt in de meeste gevallen geselecteerd op basis van de laagste prijs. Dit betekent dat in negen van de tien gevallen de traplift aan de buitenzijde van de trap wordt gemonteerd. Uw trapleuning wordt verwijderd en de stoellift gaat over de brede zijde van de treden naar boven en beneden. Uw trap is in dit geval niet meer makkelijk te gebruiken door anderen, de traplift is voor uw partner of kinderen een obstakel op uw trap geworden.

Een Traplift op maat via het PGB

Als u wel inspraak wilt in de keuze voor de leverancier en uitvoering van het hulpmiddel, kunt u ervoor kiezen de lift zelf te financieren, of wanneer mogelijk gebruik te maken van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Hiermee krijgt u een budget toegewezen om de traplift aan te schaffen en kunt u zelf bepalen hoe de lift in uw huis eruit komt te zien.

Waar moet u rekening mee houden bij het kopen van een Traplift?

Er zijn verschillende aspecten waar u rekening mee moet houden als u zelf een stoellift aan wilt schaffen. Een traplift van thyssenkrupp wordt, indien mogelijk, altijd aan de binnenzijde van de trap gemonteerd. Dit houdt in dat uw lift via de smalle kant van uw trap naar boven gaat en de brede kant van de trappen beloopbaar houdt voor anderen. Het maakt niet uit of u een rechte trap, een trap met een of twee bochten heeft of de traplift door wil trekken naar zolder, alles is mogelijk en bespreekbaar. Daarnaast kunt u kiezen voor diverse opties, zoals de kleur en het soort bekleding of extra functionaliteiten van de lift.

Een stoellift wordt bij thyssenkrupp altijd op maat gemaakt. Dit betekent dat de rail precies aansluit op uw trap en er ook rekening wordt gehouden met obstakels zoals de trapleuning, lichtschakelaars of stopcontacten. Met behulp van de meest innovatieve technologie als de HoloLinc wordt de trap heel nauwkeurig opgemeten. We garanderen u dat de traplift van uw keuze binnen twee weken bij u thuis is gemonteerd en bieden zelfs levenslange garantie.*

Ga voor zekerheid: kies voor thyssenkrupp

Wilt u meer weten over de mogelijkheden binnen de WMO, onze trapliften en de procedures? We vertellen u graag meer. Bel ons op 0800- 5003 of vul uw gegevens in onderstaande formulier, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Vrijblijvend en gratis!

* Deze levenslange garantie wordt verleend op voorwaarde van het uitvoeren van een jaarlijks onderhoudsbezoek door thyssenkrupp ter waarde van € 149,-. Bekijk hier de voorwaarden.